19 Şubat 2011 Cumartesi

cimri molyerler , aramızda

kırk senelik ömrü hayatım boyunca,    kendimle ilgili şunu anlamış bulunuyorum      nihayet...

cimri biri değilim ,     olamam da.      genlerimde yok zaten ;   ailede kimsede yok yani.        babam cömertliğin uç noktalarında,     bir yaşam sürdü.      akraba ziyaretlerinde ,boynu bükükleri,      çocukları    vs.   ihtiyaç sahiplerini,   sevindirmeyi unutmazdı.      cebi sanki alaattinin mağarası gibiydi,     tükenmezdi hiç çıkanlar.   o verdikçe,    mevlam da ona verdi.      arkasından herkes,      bildiğimiz ve duymadığımız ne iyiliklerini sayıp,  dua etti ona.  ne mutlu,       herkese böyle iyi anılmayı   nasip etsin Yüce Allah .     nur içinde yatsın.





neden mi cimri değilim ?       çünkü farkettim ki ;  cüzdanımdaki dünyalıklar batıyor,     dikenin battığı gibi gideyim de,  koca koca kitabevlerinde        kağıt kokusunu koklaya koklaya ,    kitaplarımı seçeyim yahut üşenirsem de,   kitapyurdundan isteyeyim .            kırıktabakta nefsimi körelteyim  kuru dolmalarla.   çarşı pazar gezeyim,   illa alacak bişeyler bulayım    (mümkünse çok  ucuz olsun lütfen ).
ahhh         bir de arabamı alayım artık.        bunun için cüzdandakiler yetmez    ama biyerden  başlamalı   değilmi ?  tabi bir de hayır hasenat var asla boşa gitmeyen.      bomboş olmadığını umduğum deftere yazılan.

cimri olamamak bir nimet olmalı;    cimrilik de Rabbimin azabı.         düşünsenize ;olup da sarfedememek.     bir komşum vardı;      nekesliğinden ötürü,  dudak büktüğüm.        o kadar azıtmıştıki işi;    poğaçanın böreğin üzerine kıyıp da    süremezdi yumurta, okka yani.         hali vakti tabiiki yerindeydi.      o zaman bir cezaydı ona verilen,   varken yokluk çektirmek .        hem de bilerek kendi     eliyle  verdiği .

sözün özü; Hz Allahın verdiği nimetleri ,      hayırda sarfedebilmek de ayrı bir nimettir.


yarın ; masalın devamı

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Vahap hep der birikim sart ama olupta insan gibi yasamamak aptallik. burada oyle insanlari cok gordum, adamlarin hesaplarinda milyon dolar var, ama berbat bolgelerde oturuyorlar. baskalarina yardimi gectim, kendilerine bile harcamiyorlar. gercekten ceza gibi.

Tazekahve dedi ki...

yaa evet eziyettir varken harcayamamak.güzel konu seçmişsin kanka yüreğine sağlık :)

bir güzel çift dedi ki...

Allah herkese hayırlı kazançlarını hayırlara harcamayı nasip etsin...yine harika bir yazıydı Neval,çok seviyorum seni okumayı...sevgilerle...

Unknown dedi ki...

ay birde moliere'in cimrisini ben cok severim. Evde de var kitabi. Okurken cok gulerim.

neval dedi ki...

TAZE ANNE; cimrilik millet ülke farketmiyor,nasibi olmayan yiyemiyor.

TAZE KAHVE;kanka,onlara sorsan asla kabul etmezler cimriliği,dna larında var harcayamamak

BİR GÜZEL ÇİFT,sağolasın ayşenur ne kadar kibarsın.
hayra harcamak da nasip meselesi değilmi ?

İkiz Annesi dedi ki...

"Komşun açken sen tok geziyorsan Müslümanlığından şüphe duyarım" bu sözü çok severim.
Öncelikle babacığına Allah gani gani rahmet eylesin yattığı yer nurla dolsun inşallah.
Veren el her zaman iyidir biz verdikçe az da olsa çokta olsa Yüce Mevlam da bize mutlaka verir.Dünyalık vermese de ahiretlik verir ki bu dünyalıktan kat be kat daha değerlidir.
Çok güzel bir yazıydı canım teşekkürler.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

DÜNYA MALI DÜNYADA KALIYOR KEFENİN CEBİ YOK.İNSAN GİBİ YAŞAMAK HAYATIN TADINI ÇIKARMAK VARKEN NDEN VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇKER İNSAN.MUTLUYSAN KARNIN DOYUYORSA GEZİP DOŞABİLİYORSAN VE BİR ÇOCUK SEVİNDİREBİLYORSAN SENDEN MUTLUSU YOKTUR DÜNYADA...

Adsız dedi ki...

ne kadar doğru yazmışsın. aynen katılıyorum.

neval dedi ki...

İKİZ ANNESİ;bu hadis-i şerifi uygulasak ve zekatı olması gerektiği gibi verse herkes,aç i,muhtaç insan kalırmıydı acaba ?
ne güzel değinmişsin,sabredebilsek dünyada alamadığımız karşılıkların ahrette ödenmesine biz karlı çıkacağız ama ne mümkün? illa bu dert yüklü dünyada olacak.

ÇOCUKÇA YAŞAMAK;ıvıra zıvıra,üste başa absürt paralar ödemesek ,dediklerini misli misli yaparız değilmi kardeş ?

SEVGİNİN G'Sİ;aynı düşüncede olmana sevindim.yaşasın güzel ülkemin gönlü bol insanları!

Nil dedi ki...

Neval rabbim gönlüne göre versin. Maalesef şu devirde biz para kazanmıyoruz, para bizi kazanıyor :(

balböcükleri dedi ki...

benim eşimde senin baban gibi bir adam dağıtır bol kese.yanlız bide eniştemiz var neyseki okumuyor :)
yarabbim para gidecek diye tuvalete mıçmaya gitmeyenlerden o biçim.ay erkeğin cimrisi ayrı bir rezillik

Birileri anlatsın dedi ki...

Cimri insanları bende anlamıyorum, varken yokmuş gibi davranmakla ellerine ne geçiyor. Ben paylaştıkça mutlu olanlardanım, eğer birini mutlu edebiliyorsam daha fazlasını yapmaya çalışırım.

neval dedi ki...

KÜÇÜK MUCİZEM; öyle güzel saptamalar yapıyorsunki. bir cümleyle özetlemişsin kardeşim.

SERPİL; verene Allah da veriyor emin ol.dediğin gibi ,erkeğin cimrisi ıyk.

NERGİZ;
sen bir de onlara sor ,asla kabul etmezler cimriliklerini.onlar için her şey fuzulidir.başkası ödemediği müddetçe tabii.