25 Mart 2011 Cuma

 sergülün blogundan alıntıdır ;



RTUK'e mektup

Sayın Yetkili,
Ben şu an Tokyo'da ikamet etmekteyim. 16.03.2011 tarihinde saat 19:00’da Kanal D Ana Haber'de yayınlanan yalan haberle ilgili olarak şikayette bulunmak istiyorum. Haberin görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz:
Kanal D’nin resmi sayfasında:

Bu tarz yalan haberlerden dolayı şu an Tokyo'da çok zor durumdayız. Ailemiz, arkadaşlarımız müthiş bir şekilde paniğe kapılmış durumda. Onların huzursuz olmalarından dolayı biz de burada huzursuz günler geçiriyoruz. Şu an Japonya'da 5000'den fazla Türk yaşıyor. Bu insanların Japonya dışındaki akraba ve arkadaşlarını da hesap edince bir yalan haber yüzünden 10 binlerce kişinin ciddi şekilde huzursuz olduğunu görebiliriz.
Açıkcası deve misali haberin neresini tutsanız doğru bir tarafı yok ama elimden geldiğince yanlışları aşağıda listelemek istiyorum.
- Her şeyden önce, ekranda görünen haber başlıkları tamamen provokatif: "Radyasyondan Canlı", "Durum Çok Çok Ciddi"
- Fujiyama diye bir nükleer santral yok Japonya'da
- Reaktörlerde herhangi bir yangın çıkmadı
- Muhabirin "Burası Taksim gibi işlek bir cadde" dediği sokak görüntülerden de anlaşılacağı gibi taksinin bile zor sığdığı arka sokaklardan birisi”. Velev ki söylenen gibi olsun; haberin yayınlandığı saat itibariyle Japonya’da saat geceyarısı 02:20 olması gerekiyor. Bu saatte o sokakta o kadar taksinin geçmesi bile büyük kalabalık aslında.
- Uçaklarda yer yok deniyor. Japonya'dan giden yabancıların arttığı doğru fakat yoğun bir sezon olmadığı için THY'de bile çok uygun fiyatlara bilet bulmak mümkündü
- Asıl tiyatro buradan sonra başlıyor: Tokyo'da hiçbir zaman eve sığınma gibi bir şey olmadı. Saat 9'dan sonra dışarı çıkmak yasaklanmadı. Diyelim yasaklandı, özel izin kimden alınmış? Hem niye akşam 9? Nükleer sızıntı akşam 9'da gezintiye mi çıkıyor?
- Tokyo'da kimsede gaz maskesi yok ve kimse deprem çantalarıyla ortalıkta gezmiyor
- Altyazıda gecen "50 kamikaze" haberi nasıl bir hayal dünyasının ürünüdür düşünemiyorum bile...
- Haberin sonundaki Birand’ın “Haberi maberi bırak, kendini koru” demesi tiyatroyu çok güzel tamamlıyor.

Biz, Japonya'da yaşayan Türk vatandaşları, bu türlü haberlerden dolayı çok büyük sıkıntı içindeyiz. Haberi yapanların ve yayınlayan kanalın verilebilecek en ağır cezayla cezalandırılmasını istiyoruz. Böylelikle bu tarz yalan haberlerin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz.

Gereğinin yapılmasını rica ederim.



SERGÜL KATO


------------------------------------------


 Yukarıdaki yazıyı Facebookta açılan Japonya'da yaşayan Türkler adına hazırladılar.Her bir cümlesine katılıyorum.
Depremde Türkiye'de olmak burada olmaktan daha zor bir sınavdı benim için.Kanal D gibi bir kanalın Ana haber bülteninde böylesine seviyesiz bir haber beni ve tanıdıklarımı çok zor duruma düşürdü.Ölüme geliyorum sandım. 3 gündür evime dönmüş bulunmaktayım ve herşey normal devam ediyor!
Böyle durumlarda reyting kaygısına düşmeden doğru,kaliteli haberler izleyebilme umuduyla!


Bu yazıyı paylaşmak isteyenler paylaşsın lütfen!Japonya'da yaşamıyorum diye düşünmeyin bu bizi ilgilendiği kadar sizin de doğru bilgi alma hakkınıza engeldir!


Video için buraya bakabilirsiniz








niye hiç şaşırmadım acaba ?   reyting uğruna bunu hep yapıyorlar ,neyseki  sorumluluğunu bilen haberciler yüzünden doğrusu neymiş öğrenebiliyoruz

3 yorum:

serrose dedi ki...

Cok tesekkur ederim

Umarim en kisa zamanda sonuca ulasabiliriz

balböcükleri dedi ki...

gündemi değiştirmek için yapılan haberler malesef:(

neval dedi ki...

SERROSE; ne demek ? zevkle.
bir an önce sonuca ulşsanız keşke böyle yanıltıcı haberler yapmaktan vazgeçseler

SERPİL; neyse, doğruyu anlatanlar var şükür .önceki gibi piyon misali oynayamıyorlar bizimle.