19 Mayıs 2011 Perşembe

tekerlenip gitmek, dünyayla beraber

alışkanlığı bilir misiniz ?       insanın hayatına yön veren davranışlar.   bunlar da ikiye ayrılır zannımca ;
olması gereken     ya da kolayına gelen, yapmaya alıştığı .

ahh...      ama ne kadar zor,   bilirmisiniz alışkanlığı değiştirmenin ?    marketten gidip, 1 ltlik bulaşık deterjanı almak işin kolayıdır mesela ,      doğal olanını konsantre de olsa,   elimizle iteleriz pahalı diye.   birileri paralasa da kendini ,   sulandırılınca aynı fiyata geliyor diye.         ya inanamayız  ,        ya  da ilk kutudan sonra eski kankamıza  geri döneriz ,    bizi kanser etse de .       elin gavuru temizlik malzemesi satacağım diye,   milyon dolar dökerken reklama bangır bangır  , sağlık ?     diye soran cılız sesi duymak,    ne mümkün ?

en basit  çöp meselesi .     kaynakları doğru değerlendirmek,  milli servetin korunması felan diye, çırpınırız  tasarruf ampulleriyle , donuk donuk aydınlatırız yuvamızı.     lakin geri dönüşümden bihaber;  şişeler çöpe güm diye atılır        kim şimdi ayıracak da atacak,   onları kumbaralara ?





eğitim mesela ,    eğer çevrende çoğunluk lise mezunuysa,     ygs de  yüksekokullara tav olursun.      dört yıllıklara geçemezsen,     son sınıfta asgari ücret yolu gözüküverir.        ama ufkun açıksa ,  varsa kendini kurtarmış bir örnek;  hayallerinle de doğru orantılı ilerlersin     hayat yolunda

nefse dokunan bir olay olduğunda, kızmak     her zaman kolay yoldur,    sakin olmaksa;   ne kadar zor.
kitaplık dolusu kişisel gelişim de okusanız,    uygulayamadıktan sonra ,  sadece bir kaç ağaç eksiltirsiniz  doğadan.

az biraz da,  şans mı desem ?  nasip mi  ? onun da etkisi var galiba,  hayatta yolunu çizmende.     yazılıysa kaderine ,  gözünün önündeki yardım elini  görmezsin de,     ötedeki belanın peşine düşersin.
önce ne olmak,    nasıl yaşamak gerektiğine karar vermeli,       sonra o amaç doğrultusunda,    ilmek ilmek örmeli yaşamını ki,   haybeye  geçirmesin hayatı,      bahçede yetişen ot misali.





asıl zor olan  ;     çevremizi sarmış ,      dikkat dağıtıcı bir sürü şeyin arasında ;   tv,bilgisayar,  çevre,hayat zorlukları,  gezme tozma   vs vs (aklımıza gelen her şey)    asıl olanı unutmamak.        gayeyi unuttunmu hengamenin ortasında kayboldun gittin .   ama nereye ?
Mevlam sonumuzu hayreylesin,     bizi nefsimizle başbaşa bırakmasın.

ama bir de yaşadık mı     O'nun istediği gibi ,o zaman nasıl da    kolaylaştıracak bizim için .     o yola bir adım attık mı ,    hayat nasıl da basitleşecek .           bir vakit  üzen ,canımızdan bezdirenlere     nasıl da gülüp geçeceğiz.        korkutan karanlıklar,     yüzümüzü  güneşe doğru,  O'na doğru döndüğümüzden,   nasıl da arkamızda kalacak,        unutup gideceğiz.        peşinden koşarken ,    habire tökezleyip düşüren dünya , biz O'na koştukça gölge misali,    nasıl da arkamızdan koşacak ?

5 yorum:

Sitare dedi ki...

elinin tersiyle şeytana da nefsine de "de gidin loo"deyiverin diyorsun:))ahh kolay mı şeker kolay mı.

yeni teman harika ötesi olmuş,önceki pek karanlıktı:)

neval dedi ki...

SİTARE; zor ama imkansız değil,sitarem.bir yapabildik mi ,o noktayı aşabildik mi,bizi tutabilene aşk olsun bacım

Asahhara dedi ki...

Canım ne güzel bir konuya değinmişsin. İnan okudukça bakış açım daha da genişledi. Alışkanlıkları bırakmak zor bize zararı da olsa. Taarrufa gelince valla ben şirkette kağıtlar konusunda hassasım. Bir kere çıktı alınann kağıdı atmam bir yerde biriktirim. Sonra başka bir çıktı alınacaksa değerlendiririm. Ormanlarımız zaten bir yangınla yok olma tehlikesine giriyorlar :( Ama dediğin çok doğru inan.

Mevlam sonumuzu hayreylesin, bizi nefsimizle başbaşa bırakmasın.

Güzel posttu. Teşekkürler.

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

evet ya her şeyi başkaları için yapıyoruz çevreye bakıp en iyisi olmaya çalışıyoruz kendimiz için bir yerlere gelmek yerine :(

neval dedi ki...

ASAHHARA; iltifat etmişsin,naçizane yazdım bişeyler.ama ne hikmetse insanların ilgisini çekmiyor galiba.geyik bişeyler yazsam çoğunluk cevap verir.ya insanlar suya sabuna dokunmak istemiyor ya da sadece geyik yapmak istiyorlar.,ilkinin doğru olmasını isterim haliyle.
ne çok iç dökesim varmış arkadaşım. tasarruf edebilmen ne güzel.üzerine düşeni yapmanın ferahlığı her şeye değer.

NABRUT;desinler için yapmak ne kötü hastalık değilmi nabrutum ?