28 Mayıs 2010 Cuma

itinayla hesta bakılır

zeytun teyze hestalandı (yani hastalandı kendisi malatyalı,çok tatlı telaffuz ediyor bu kelimeyi ben de ona uydum )

aslında bugün tatil günüm olduğu için ,( tatil günlerim sizinkiyle çok alakasız  ) planımız yaprak köftesi yapıp yemekti,. harika yemeğe bu isimle haksızlık ediliyor doğrusu .yapımı zor ama yemesi beş dakka.
merak edenlere tarif ;  burdan alındı

Malzemeler;
  • Yeteri kadar kiraz yaprağı (İpe dizilip kurutulmuş)
  • 2 su bardağı yarma
  • 1 yemek kaşığı erik ekşisi
  • 1 kg yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kg kuru soğan
  • 125 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz

Tarifi;
1-) Kurutulmuş kiraz yapraklarını 10 dakika haşlayıp süzün. Süzdükten sonra yaprakları soğuk su dolu bir kabın içine koyup sarı suyu çıkana kadar bekletin. Yaprakları tekrar yıkayıp sularının süzülmesi için bir süzgece alın.
2-)  Yarmayı su ve tuzla hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
3-) Hamurdan çok küçğk parçalar kopararak (yaprağın büyüklüğüne göre) yaklaşık nohut kadar alıp, yaprakları incecik sigara gibi sarın. Asma yaprağı sarar gibi kenarları içieri alınmayacak dümdüz sarılacak.
4-) Sarmalar çok muntazam bir şekilde tencereye dizilecek. sarmaların üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su ilave edin ve pişerken açılmalarını engellemek için üzerlerine bir tabak koyun.
5-) Yapraklar pişene kadar haşlayın. Yarım saat kadat sürüyor. Sürenin sonunda tenceredeki suyu süzün ve tekrar sarmaların üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. 10 dakika bu şekilde bekletin ve tekrar süzün.
6-) Tencereye tekrar bir parmak geçecek kadar kaynamış su ilave edin ve harlı ateşte kaynatın. Su kaynayınca erik ekşisini ekleyin.
7-) Ayrı bir kapta yoğurt, un, yumurta sarısını iyice çırpın. kaynayan dolmanın suyu ile ılıştırıp yavaş yavaş tencereye dökün. 10 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
8-) Soğanları yemeklik doğrayıp margarin ve sıvıyağla birlikte pembeleşinceye kadar kavurun.
9-) Soğanlar kavrulduktan sonra , yağından 4-5 yemek kaşığı kadar tencereye ekleyin.
10-) Servis yaparken tabağa aldığınız sarmaların üzerine kavrulmuş soğandan istediğiniz kadar dökün

işte bunu sarıp afiyetle yiyecektik lakin teyyare hastabakıcı oldu,hesta baktı.acıkınca da mutfağa girip bunları yaptı

  sonra da yedi ...                the end

1 yorum:

Kbr-Bhdr dedi ki...

gözüm kaldı mercimek köftoşşta:)